Kuva Albania

Albania

Fler och fler upptäcker denna pärla vid Medelhavets kust, med fantastiska stränder, spännande mat och vacker natur. Albanien är en charmig blandning av gammalt och nytt och är dessutom mycket mer prisvärt än många av de andra resmålen rundt Medelhavet.

Välkommen till Albania – landet som är relativt nytt på skandinavernas semesterkarta, men som spås få en spännande framtid som ett nytt resmål jämställt med sina grannar runt Medelhavet. Albanien har både dramatisk natur, vackra stränder och fina hotell i alla möjliga prisklasser. Som om inte det var nog kan du också uppleva massa spännande kultur och en härlig mattradition här, som albanerna själva är mycket stolta över. Vi kan med andra ord se fram emot att lära känna ett land som har otroligt mycket att erbjuda!

De mest populära resmålen i Albanien är än så länge Durres i norr och Saranda längst i söder – men vi ser fram emot att lägga ännu fler populära semesterorter till listan!

Sol, bad och stränder i Albanien

Stränderna längs den albanska kusten består av både sten och nästan helt kritvit sand. I den vackra semesterorten Durres ligger Albaniens längsta strand, Durres riviera. Stranden sträcker sig flera kilometer söderut och består av finkornig, vit sand. Stranden är både långgrund och barnvänlig, och man kan både hyra solstolar och parasoll och ägna sig åt olika vattensportaktiviteter här. En stor strandpromenad följer stranden, kantad av mysiga caféer, restauranger och barer.

Längst i söder ligger Saranda, som är den största semesterorten på den albanska kusten. Inne i staden finns en smal, grovkornig strand med mycket klart vatten, och utanför staden finns flera fina sandstränder. Den populäraste stranden i detta område är Ksamil, som ligger en kort bussresa söder om Saranda.

Det albanska köket

Albansk mattradition är starkt influera av att landet gränsar till både Grekland och Italien. På albanska restauranger serveras maträtter vi känner väl sedan tidigare, men gärna med en spännande lokal twist.

Härlig grillmat står på de flesta menyer, tillsammans med färsk fisk och skaldjur. Här finns också smakrika inhemska ostar och doften av nybakad pizza, krämig risotto, lokala grytor och piroger med spännande fyllningar. Den albanska varianten av pizza kan verkligen rekommenderas. Du måste också smaka på petulla te gjyshi, som bäst kan översättas till "farfars munk"; en sötsak som serveras varm från gatustånd. Ett annat måste under en semester i Albanien är att besöka någon av de lokala matmarknaderna. Det är en färgsprakande fest för ögonen – och inte minst för smaklökarna!

Aktiviteter och utflykter i Albanien

Albaniens natur präglas av höga berg och frodiga kullar, och runt de sömniga byarna betar flockar med får. Att resa runt på den albanska landsbygden är nästan som att ta en charmig resa tillbaka i tiden. Hyr en bil, moped eller cykel och upptäck landskapet i ditt eget tempo.

Tirana är huvudstaden i Albania, och denna stad är definitivt värd ett besök! Tirana är en charmig blandning av gammalt och nytt, med en modern stadsdel full av barer, restauranger och nattklubbar. Här finns färgglada marknader och inte minst kan du besöka riksdagens gamla underjordiska skyddstunnel som idag är ombyggd till museum. Tirana ligger bara 4 mil från Durres, och det går bussar mellan de två städerna flera gånger om dagen.

Är du intresserad av vin? Då bör du ta en dagsutflykt till någon av Albaniens många vingårdar. Albanskt vin är kanske inte så känt i våra kretsar, men vi kan nästan garantera att du kommer hitta många nya favoritviner under en semester i Albanien. Att albanska viner är mycket prisvärda är bara ytterligare en bonus med detta härliga resmål!

Etsi matkoja Albanialle

Sää ja ilmasto

Sääennuste kohteelle Albania:

Lento + hotelli

Vlorë ★★★ 4n €419
Durres ★★★★ 4n €423
Tirana ★★★ 4n €433
Saranda ★★ 7n €574

Etsi matkoja Albaniaille

Kartta

Albania

Kohteita tässä Albania

Muut kohteet