Kuva Saranda

Saranda

Nästan helt söder i Albanien, inte långt från gränsen till Grekland, ligger den charmiga kuststaden Saranda. Res hit för att njuta lata dagar på någon av de många fina stränderna, äta spännande mat och upptäcka goda lokalproducerade viner.

Saranda ligger i södra Albanien, bara en kort båttur från den grekiska ön Corfu kaupunki. Jämfört med grannen Grekland är både Albanien och Saranda relativt okända som semestermål. Saranda är ändå ett bra exempel på att Albanien, och inte minst denna charmiga kuststad, lämpar sig väldigt bra för en semester med sol, bad och god mat – till en rimlig prisnivå.

Sol och bad i Saranda

Stränderna i Saranda består av grovkornig sand och småsten. Tack vare detta är vattnet kristallklart och utmärkt för snorkling. Ett par simskor är smart att packa med sig, så att du kan springa bekymmersfritt i och ur vattnet.

Det ligger en fin strandpromenad längs hela stranden, och här ligger restauranger och caféer på rad – så du är aldrig långt ifrån något att äta eller dricka. Förutom stadsstranden i Saranda finns det flera andra stränder i närheten. Den allra finaste stranden i området är den nästan kritvita sandstranden Ksamil, som ligger knappt 20 minuter med buss (eller bil) från Saranda.

Restauranger i Saranda

Längs havet och strandpromenaden i Saranda finns ett antal matställen som serverar utsökt lokal mat. Albansk mat är en spännande upplevelse, eftersom den är inspirerad av både det grekiska och italienska köket – ofta med en lokal twist. Färsk fisk och skaldjur är ett vanligt inslag på de flesta menyer, tillsammans med albansk pizza (mums!), risotto och piroger.

Den lokala ölen heter Tirana, efter Albaniens huvudstad, och är väl värd att prova. Utbudet av goda viner är också bra eftersom man producerar en hel del vin i landet. Att äta ute i Albanien är billigt, så du behöver inte oroa dig för att späcka semesterbudgeten när notan kommer.

Utflykter i Saranda

Det är som sagt inte långa vägen mellan Saranda och den populära grekiska ön Corfu kaupunki. Med snabbåt tar båtturen bara en halvtimme så det går utmärkt att åka på en dagsutflykt hit. Eller varför inte en veckas semester i Saranda – och en andra vecka på Korfu?

Etsi matkoja Sarandalle

Sää ja ilmasto

Saranda keskilämpötila:

PäiväPäivä Yö KylpyKylpy
Tammikuu 11°C 0°C 16°C
Helmikuu 12°C 1°C 16°C
Maaliskuu 16°C 3°C 16°C
Huhtikuu 19°C 7°C 17°C
Toukokuu 25°C 11°C 20°C
Kesäkuu 29°C 14°C 24°C
Heinäkuu 32°C 16°C 26°C
Elokuu 32°C 15°C 26°C
Syyskuu 28°C 12°C 26°C
Lokakuu 22°C 9°C 23°C
Marraskuu 16°C 5°C 20°C
Joulukuu 11°C 1°C 18°C

Sääennuste kohteelle Saranda:

Lento + hotelli

Hotel Edola ★★ 7n €574
Serxhio ★★ 7n €579
Sejko ★★★ 7n €585
Epirus Hotel ★★ 7n €605
Hotel Brilant ★★★ 7n €614
Joni ★★ 7n €637
Delfini ★★★ 7n €664
Santa Quaranta ★★★★ 7n €689
Vila Duraku ★★★★ 7n €692
Kaonia ★★★ 7n €693

Etsi matkoja Sarandaille

Kartta

Saranda

Muut kohteet